Gereedschapsmaker Stanley Works, onder meer bekend van het Stanleymes, fuseerde in 2010 met Black & Decker, dat groot werd met elektrische gereedschappen. De Amerikaanse combinatie draait al een decennium uitstekend, maar is volgens Hendrik Oude Nijhuis nog altijd een prima belegging.
Stanley Black & Decker (op de NYSE te vinden met de ticker SWK) is marktleider in elektrische gereedschappen als accuschroevendraaiers, boormachines en tuingereedschappen voor consumenten en professionals.
De omzet wordt voor 60 procent in de Verenigde Staten behaald, terwijl Europa goed is voor zo’n 20 procent. E-commerce is inmiddels goed voor bijna een vijfde van de omzet.
De oorsprong van het bedrijf gaat terug tot 1843. Al 145 jaar achtereen wordt dividend uitgekeerd en dat is in de afgelopen 54 jaar elk jaar verhoogd, waarmee het concern een ware dividendkampioen is. Deze cijfers zijn tekenend voor de sterke cashflow en het stabiele en aandeelhoudersvriendelijke beleid dat al decennialang gevoerd wordt.
Marktaandeel winnen
Stanley Black & Decker geniet met uiteenlopende merken een goede reputatie en ook de marktpositie is prima. Het bedrijf heeft meer dan 10.000 patenten en veel aandacht gaat uit naar innovatie – jaarlijks is er een indrukwekkend aantal van circa 1.000 nieuw ontwikkelde producten – wat zich vertaalt in een gestaag groeiend marktaandeel.
Schaalvoordelen zijn er op het gebied van productie, distributie en marketing. Toch komt het marktaandeel in de Verenigde Staten met handgereedschappen uit op slechts 17 procent. Dat impliceert dat er nog veel marktaandeel te winnen is, organisch én middels overnames.
Aantrekkende huizenmarkten
Afgelopen jaar bedroeg de omzet 14,5 miljard dollar en kwam de winst uit op 1,2 miljard dollar. Stanley Black & Decker genereert een sterke cashflow die deels wordt aangewend voor de inkoop van eigen aandelen, deels voor dividend en deels voor overnames. Het bedrijf streeft ernaar om door de tijd heen gemiddeld de helft van de winst aan de aandeelhouders uit te keren, middels een combinatie van dividend en aandeleninkoop.
Toenemende consumentenbestedingen spelen het bedrijf in de kaart en dat geldt ook voor de aantrekkende huizenmarkten en de toename van nieuwbouw in veel westerse landen als gevolg van het nog altijd zeer stimulerende fiscale en monetaire beleid. Met merken als Stanley en DeWalt wordt gemikt op professionals, terwijl merken als Black & Decker en Craftsman zich juist nadrukkelijker richten op gebruik door particulieren.
Nieuwe generatie klussers
Verdere overnames, waar Stanley Black & Decker behoorlijk actief én succesvol mee is, kunnen eveneens als kans aangemerkt worden. Overgenomen merken kunnen al snel worden opgenomen in het zeer omvangrijke distributienetwerk van het concern, wat acquisities al snel winstgevend maakt.
Stanley Black & Decker heeft al vele kwartalen de wind mee vanwege de coronapandemie en recent gaf bestuursvoorzitter James Loree aan dat zich het afgelopen jaar ‘een nieuwe generatie klussers’ heeft gevormd. Zij zullen, zo wordt door hem verondersteld, ook in de toekomst producten van het bedrijf blijven kopen.
Verbod op benzinemaaiers
Een snelgroeiende nichemarkt vormen de elektrische gereedschappen die te gebruiken zijn zonder verlengsnoeren. Een stimulans hiervoor vormt ook het verbod op de verkoop van bladblazers, grasmaaiers, heggenzagen en meer van dergelijke producten met een kleine verbrandingsmotor in Californië, dat 1 januari 2024 ingaat.
Grote bedreigingen zie ik niet, al zijn er wel wat aandachtspunten. Zo ligt voor de hand dat Stanley Black & Decker last heeft van de oplopende grondstoffenprijzen dit jaar, maar vooralsnog valt dat mee. Sterker: ondanks de gestegen grondstoffenprijzen en hogere kosten van transport en arbeid, ligt de prognose van het management voor de winst per aandeel voor dit jaar momenteel op 10,90 tot 11,10 dollar. Dat is hoger dan aan het begin van het jaar, toen nog gerekend werd op 9,70 tot 10,30 dollar.
Solide belegging
Over het wat conservatieve management van Stanley Black & Decker ben ik positief. Er wordt goed op de kosten gelet en getracht de efficiëntie te verhogen, maar tegelijkertijd investeert het bedrijf succesvol in innovatie. Voor de langere termijn is een omzettoename van 10 tot 12 procent per jaar het doel. Die omzetgroei zou deels organisch moeten zijn, en deels uit overnames moeten komen. Deze omzetgroei kan zich naar verwachting vertalen naar een toename van de winst per aandeel van eveneens 10 procent tot 12 procent per jaar.
De prima marktpositie van het bedrijf resulteert in een uitstekende winstgevendheid: de return on invested capital (ROIC) over het afgelopen jaar bedraagt een heel fraaie 77 procent. De vooruitzichten zijn goed en met een earnings yield van 7,5 procent is het aandeel niet bepaald duur te noemen.
Over de auteur
Hendrik Oude Nijhuis is een expert op het gebied van waarde-beleggen en auteur van de bestseller: ‘Leer beleggen als Warren Buffett – zijn beleggingsstrategie in theorie & praktijk’ (www.beterinbeleggen.nl)
De auteur bezit aandelen Stanley Black & Decker.
Hendrik Oude Nijhuis kijkt net als Warren Buffett graag naar de volgende waarderingsmaatstaven: |
|
VEB-lidmaatschap |
---|
Nog geen VEB-account? |
Voor toegang tot de volledige website dient u een VEB-lidmaatschap aan te houden en in te loggen. Indien u lid bent, maar nog geen account heeft kunt u ook klikken op ‘inloggen’ en daarna een account aanmaken. |
|
Meer infomatie over het VEB -lidmaatschap |